Skip to content

Republic of Turkey verandert in the Republic of Türkiye

Republic of Turkey verandert in the Republic of Türkiye
Pas uw oorsprongsbewijzen en ATR-certificaten aan als u te maken heeft met goederenverkeer van- en naar Turkije.

De Turkse regering heeft bekendgemaakt voortaan ‘Republic of Türkiye’ of ‘Türkiye’ als officiële Engelse benaming  te gaan gebruiken. Deze benaming vervangt het oude ‘Republic of Turkey’ of ‘Turkey’.

Internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, de Wereldhandelsorganisatie en de NAVO hebben Türkiye (grofweg uitgesproken als “tur-key-yay”) al geadopteerd na een formeel verzoek van de Turkse autoriteiten.

De Nederlandse Douane adviseert bedrijven die handel drijven met Turkije daarom de naam ‘Türkiye’ te gebruiken in Engelstalige commerciële documenten, oorsprongsbewijzen en ATR-certificaten.

Achtergrond
De Verenigde Naties hebben de naamswijziging op 1 juni 2022 gerealiseerd. Op 5 juli 2022 heeft Turkije aan de Europese Commissie meegedeeld deze naamswijziging te gaan toepassen op preferentiële en niet-preferentiële oorsprongsdocumenten (EUR.1, EUR-MED, oorsprongsverklaring, leveranciersverklaring, en certificaat van oorsprong) en op het certificaat inzake goederenverkeer ATR. Hoewel de onderliggende wetgeving nog niet is aangepast, heeft de Europese Commissie de lidstaten verzocht om documenten waarop de nieuwe benaming wordt gebruikt, niet enkel om deze reden af te wijzen.

Seabourne Logistics accepteert momenteel nog oorsprongsbewijzen en certificaten inzake goederenverkeer ATR met zowel de oude als de nieuwe officiële Engelse benamingen. Ook de Turkse douane wijst EU-documenten waarop ‘Republic of Turkey’ of ‘Turkey’ vermeld staat voorlopig niet af. Tot nadere berichtgeving blijft de Nederlandse benaming ‘Turkije’ gehandhaafd in Nederlandstalige vergunningen, documenten en certificaten.

Heeft u verder nog vragen over dit onderwerp? Wij beantwoorden ze graag. U kunt hiervoor contact opnemen met uw vaste contactpersoon of stel uw vraag rechtstreeks aan amscustoms@seabournelogistics.com.