Skip to content

Brits douane systeem CHIEF vervangen door CDS

Op 1 oktober zal de Britse douane het huidige douane systeem CHIEF (Customs Handling of Import and Export Freight), vervangen worden door het nieuwe Customs Declaration Service (CDS) systeem. In eerste instantie alleen voor de importaangiftes (onze export). Vanaf 31 maart 2023 ook voor alle export aangiftes vanuit de UK.

Waarom?
Het huidige CHIEF-systeem wordt al ruim 25 jaar gebruikt en is verouderd en kan daarnaast de toename van aangiftes naar aanleiding van Brexit niet aan.

Wat betekent dit per 1 oktober?
Er kunnen geen inklaringen gedaan worden voor ontvangers in de UK indien zij zich nog niet geregistreerd hebben bij CDS. Ditzelfde geldt voor Nederlandse bedrijven die zelf als importeur optreden en zich nog hebben geregistreerd.

Daarnaast is het van belang dat vanaf 1 oktober de inklaringsinstructies overeenkomen met de informatie in CDS.

Door al tijdig te testen met CDS merken wij dat vooralsnog niet alle importeurs op de hoogte zijn van deze aanstaande wijziging. Wanneer uw klant niet tijdig voorbereid is, zullen jullie goederen niet ingeklaard kunnen worden en vertragingen in de uitlevering ontstaan. Om mogelijke vertraging en congestie te voorkomen, zouden wij u willen vragen om voorafgaand aan het versturen van uw zending te checken of uw klant in het VK voorbereid is op het gebruik van dit nieuwe systeem. Registreren kan via deze link, hier vind je tevens meer informatie over de wijzigingen. Dit indienen duurt hoogstens 10 minuten maar is van cruciaal belang om geen vertragingen te hebben met uw zendingen vanaf 1 oktober.

Heeft u verder nog vragen over dit onderwerp? Wij beantwoorden ze graag. U kunt hiervoor contact opnemen met uw vaste contactpersoon of stel uw vraag rechtstreeks aan amscustoms@seabournelogistics.com.